Hur gör man för att vektorisera en bild?

Första frågan som många antagligen ställer sig i det här sammanhanget är: vad är en vektoriserad bild? En vektoriserad bild är en digital bild som har ett visst format.

Motsatsen till en vektoriserad bild är rastergrafik. Rastergrafik är bilder som består av pixlar och när du zoomar in på dessa så kommer det inte att se bra ut. En vektoriserad bild däremot består av matematiska linjer som går att expandera eller dra ihop många gånger och det ser fortfarande bra ut.

Att vektorisera en bild är då således att transformera den från att vara en pixlad rastergrafisk bild till en bild som går att expandera. Det finns olika program som kan hjälpa dig med detta.

För att vektorisera bilder

Det finns flera program som hjälper dig att vektorisera bilder och flera är gratis. Illustrator är ett exempel där du kan följa punktlistor för att vektorisera din bild. Då laddar du upp din bild och följer sedan guiden över hur du gör och du kommer att få ett ganska bra resultat som är gratis.

Du kommer att kunna välja hur mycket du vill expandera bilden, vilka linjer du vill ha med på bilden och ifall hela bilden ska vektoriseras eller om du vill skära bort vissa delar.

Du kan även välja att färglägga din bild när du vektoriserar den. Du kan alltså ändra på bilden i Illustrator. Är det en svartvit bild som du vill vektorisera så kan du där färglägga den själv genom att fylla i som i Photoshop eller varför inte det gamla hederliga Paint.

När du har sparat bilden till din dator så kommer den inte att vara så stor utan den upptar bara en liten del och därför kan du spara massvis av bilder på detta sätt. När du har vektoriserat den själv så kan du trycka den på visitkort eller liknande.

Det finns positiva och negativa sidor med att göra det själv. Det positiva är såklart att det går snabbt och att det är gratis men det negativa är att slutresultatet kanske inte blir så bra som det kanske hade blivit om du hade vänt dig till professionella människor.

Du kommer aldrig få samma kvalité på dina bilder om du väljer att göra det själv i ett eget program. I alla fall inte de första gångerna då det kan vara lite problematiskt att göra det riktigt och gratisprogrammen inte erbjuder samma kvalité som en firma.

Vill du ha ett perfekt resultat kan du vända dig direkt till en firma som arbetar med tryck på saker för att få hjälp att vektorisera bilder. Detta är nämligen ett av de områden då det verkligen krävs att du vektoriserar en bild bra, när du ska trycka den på något.

Då är det nödvändigt att kunna expandera och dra ihop bilden för att det ska se snyggt ut på det du har tryckt. Ska du till exempel trycka en bild på en T-shirt så måste du vektorisera bilden och det görs bäst genom att kontakta en firma som gör det åt dig och som sedan trycker den på T-shirten åt dig. Då kan du fritt välja storlek och kvalité.

Bilderna kommer att bli tydligare och bättre om du först vektoriserar bilden innan du trycker den. Det går att använda en

JPEG-fil eller PDF-fil men det kommer absolut inte att bli lika snyggt så du måste fråga dig vad du ska ha bilden till och hur mycket tid och pengar du vill lägga ner på den.

Det enklaste och billigaste är att göra det själv men det blir inte lika bra som hos en firma och ska du använda bilden till att trycka på saker kan det vara värt att lägga lite tid och pengar.

Mer information:


https://logokompaniet.se/

https://www.tryckt.se/vektorisering

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *