Program som kan konvertera en vanlig bild till vektor

Det program du kan använda för att konvertera en vanlig bild till vektor, som även ger bäst resultat, är Adobe Illustrator. Programmet har i många år ansetts som det främsta inom vektorgrafik, och används för grafiskt innehåll med allt från illustrationer till logotyper. Adobe Illustrator är ett betalprogram som kan garantera att dina bilder kommer vara i bra kvalitet när du gör din konvertering från vanlig bild till vektor.


Varför ska man använda just Adobe Illustrator?

Man kan då fråga sig, varför Illustrator? Svaret är att det finns egentligen inget annat alternativ som är lika professionellt som just Illustrator, och det har länge varit branschledande inom grafisk design. Adobe Illustrator är till för både den skickliga användaren och för nybörjaren, vilket gör att vem som helst kan ladda ner det och skapa innehåll i bra kvalitet. Adobe Illustrator är mest känt för sin användning av vektorgrafik, och jag kommer lite senare att gå in på vad vektorgrafik innebär. Adobe Illustrator är inte ett kostnadsfritt program utan kostar 240 kr i månaden, och då får du tillgång till programmets alla funktioner.

Här kan du läsa mer om Adobe Illustrator och dess funktioner och fördelar.

Hur fungerar vektorgrafik och vad är skillnaden mellan vektor och pixel?

Vektorgrafik, även kallat objektgrafik, är till skillnad från pixelgrafikens fyrkantiga pixelsystem uppbyggd på fästpunkter och linjer med matematiska egenskaper som kallas för vektorer. Dessa fästpunkter och linjer kallas tillsammans för banor som utgör de olika delarna av ditt bildobjekt. Vektorgrafiken gör att kanterna kring objekten blir jämna och objektet kan förstoras eller förminskas obegränsat utan att orsaka försämrad kvalitet. Dessa så kallade banor ger alltså oändligt många möjligheter utan att skada objektet. Pixelgrafik däremot är, som jag nämnde tidigare, uppbyggd på fyrkantiga pixlar, och dessa blir suddigare ju mer du förstorar bilden och ger då alltså sämre kvalitet. Vektorgrafik används för trycksaker och utskrifter, som t.ex. logotyper eller illustrationer. Vektorgrafik kan dock inte användas till fotografier då dessa innehåller för mycket färginformation. Pixelgrafik används i princip bara för skärm, som t.ex. webbsidor.

Här och här kan du läsa mer om vektorgrafik och hur det används.

Steg för vektorisering i Adobe Illustrator

Här nedan följer några steg för hur du konverterar från pixelgrafik till vektorgrafik i Adobe Illustrator. Programmet benämner funktionen som ”bildkalkering”, vilket innebär att man lägger till banorna i bildobjektet som vektorgrafiken består av.

Såhär gör du:

  • Öppna pixelbilden i Adobe Illustrator
  • Klicka på bilden för att markera den
  • Gå upp i menyn i sidhuvudet och välj ”Fönster”
  • Välj därefter ”Bildkalkering”
  • I menyn som dyker upp kan du välja de inställningar du vill ha, bland annat hur många färger din vektor ska använda sig av
  • För att se resultatet kan du klicka i ”Förhandsvisning”
  • När du är nöjd klickar du på knappen ”Färdigställ”
  • Spara ned bilden i ett vektorformat, t.ex. .eps

Andra format som även stödjer vektorformat är AI, PDF. med flera.

Här finns en video på hur du vektoriserar i Adobe Illustrator steg för steg.


Gratisprogram som kan konvertera till vektor

Det finns även en hel del gratisprogram som erbjuder konvertering från pixelformat till vektorformat. Detta innebär oftast endast att filformatet ändras och det finns vanligtvis inga övriga funktioner att använda sig av. Dessa gratisprogram kan dock vara ett snabbt och enkelt alternativ för den som inte vill betala kostnaden för Adobe Illustrator och som inte har så höga krav på kvaliteten.

Här är två sidor där du kan konvertera från vanlig bild till vektor gratis:

Autotracer

Vector Magic

Information är hämtad från nedanstående källor:

Moderskeppet

Webdesignskolan

Adobe

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *