När man tillverkar en logotyp finns det förstås en hel del att tänka på. Förutom utseende är det viktigt att man arbetar med rätt filformat och skapar en logotyp som går att använda för rätt ändamål. Här går vi igenom vad som menas med en vektoriserad logotyp och varför det krävs. Allt för ofta ser man pixliga logotyper där man använt fel filformat.
Skillnad på webb och tryck
En logotyp ska oftast användas på både en webbplats såväl som i olika trycksammanhang. Detta är olika saker, och kräver olika filformat. När en logotyp är vektoriserad innebär det att den bland annat går att förstora utan att bilden blir pixlig eller suddig. Använder man en logotyp direkt från en webbplats, upptäcker man snart att den blir suddig då man exempelvis skriver ut den. Det kan variera från fall till fall hur resultatet blir, men vektoriserade logotyper är standard då man exempelvis ska tillverka tryckprodukter. Genom att använda vektorformat går logotypen att använda till det mesta, men bör förstås sparas i ett annat filformat om den ska användas på en webbplats. Därför är det bra att erbjuda sin logotyp i både vektorformat samt ett format anpassat för digital visning. Två bra format att ordna in sin logga under är alltså PDF och PNG.
Hur vet man om en logotyp är vektoriserad?
Vanliga filformat för vektoriserade logotyper är PDF eller Ai. Även filformat som EPS förekommer. Dessa går att använda och bearbeta i exempelvis Adobes olika bildredigeringsprogram. Man ska alltså kunna zooma in en vektorbaserad bild utan att den blir pixlig eller förlorar sin skarphet. För att kunna bearbeta en vektorbaserad logotyp behöver man ett program som hanterar vektorgrafik. Adobe Illustrator är ett sådant program och det finns även andra alternativ. Normalt sett använder man inte vektorbaserade bilder i det mycket populära bildbehandlingsprogrammet Photoshop. Vektorbaserad grafik passar utmärkt till logotyper då den är bra på att förmedla stora ytor med olika färger samt typsnitt.
Vad är nackdelen med en vektoriserad logotyp?
Den stora nackdelen brukar vara att storleken på filen blir väldigt stor. Detta brukar inte vara något större problem, men det gäller att inte använda sådana filer på exempelvis en webbplats. Då finns andra bättre alternativ som kommer ladda betydligt snabbare. En annan nackdel kan vara att det är svårare att bearbeta då de flesta är mer vana vid filformatet JPG eller JPEG som används vid fotografier. I slutänden är det frågan om en läroprocess och vektoriserade bilder är egentligen inte svårare att förstå än andra bildformat.
Alternativ till vektoriserad logotyp
När man har tillverkat en vektoriserad logotyp, exempelvis i PDF format, vill man ha en version att använda på webben. Då kan format som PNG eller SVG vara att föredra. Ett vanligt format som JPG kan även fungera beroende på hur logotypen ser ut. Både PNG och SVG fungerar mycket bra som alternativ till vektorgrafik och kan vanligen förstoras mycket innan linjerna blir pixliga. PNG har även fördelen att de går att lägga på en osynlig bakgrund, vilket kan vara fördelaktigt vid en logotyp.