Vad är skalbar vektorgrafik?

Enkelt beskrivet är skalbar vektorgrafik, även kallad SVG, en typ av grafiskt format.

Har du någonsin hört ordet skalbar vektorgrafik men vet inte riktigt vad det betyder? Då har du hittat helt rätt. Här kommer vi att gå igenom vad skalbar vektorgrafik är för något och du kommer även att få information kring skalbar vektorgrafik.

Detta är skalbar vektorgrafik

Enkelt beskrivet är skalbar vektorgrafik, även kallat SVG, en typ av grafiskt format. Skalbar vektorgrafik finns oftast på internet och webbplatser.

Skalbar vektorgrafik har en liten lagringsstorlek och kan skalas ner eller upp i visningsstorlek, vilket gör att det är speciellt lämpat att använda på webbplatser och internet.

Skalbar vektorgrafik har en speciell plattformskaraktär, vilket gör den fördelaktig att använda i till exempel webbdesign.

Det finns väldigt många bra funktioner när det kommer till SVG-filer men något som är extra bra är filernas skalbarhet. Du kanske någon gång har hört talas om JPEG- och BMP-filer? JPEG- och BMP-filer är skalbar vektorgrafiks bitmappsformat.

Skalbar vektorgrafik använder sig av matematiska punkter för att kunna definiera färger och konturer i en bild, till skillnad från bitmappsgrafik som använder sig av pixlar för att kunna definiera bilder.

Denna metod betyder att skalbar vektorgrafik kan göras mycket större eller mycket mindre i en display utan att använda bildnedbrytning som till exempel bitmappsgrafik.

Mer information om skalbar vektorgrafik

Nu har vi gått igenom och beskrivit på ett enkelt sätt vad skalbar vektorgrafik är för något. Nu kommer vi att gå lite närmare in på vad detta betyder och vad du kan göra med skalbar vektorgrafik.

Skalbar vektorgrafik eller SVG är baserad på bland annat XML. XML-formatets textbaserade karaktärer gör att skalbar vektorgrafik blir sökbar och indexerbar och XML-basen betyder att det lätt kommer komprimeras.

Skalbar vektorgrafik eller SVG-filer kan komprimeras med hela 20 procent, vilket är väldigt positivt om du vill bevara bandbredd i en webbinställning på datorn.

Skalbar vektorgrafik kan faktiskt hantera två typer av information genom att på ett sätt presentera antingen vektorgrafik eller text. Detta betyder att andra filformat oftast används för att till exempel visa bilder med mer detaljer, det kan vara till exempel JPEG- eller GIF-bilder.

Det skalbara vektorgrafikformatet utvecklades i slutet av 90-talet av World Wide Web Consortium. Skalbar vektorgrafik kom att utvecklas som ett så kallat öppet system som är royaltyfritt. Genom att skalbar vektorgrafik utvecklades som ett så kallat öppet system blev det ett plattformsformat.

Skalbara vektorgrafikfiler stöds i dagens läge av många olika webbläsare och datorsystem. Det skalbara vektorgrafikformatet är faktiskt kompatibelt med väldigt många operativsystem, vilket innebär att de allra flesta kan använda sig av skalbar vektorgrafik.

Det skalbara vektorgrafikformatet stöds självklart även av de flesta moderna webbläsare. Det är väldigt få webbläsare som inte stödjer det skalbara vektorgrafikformatet.

Dock måste du som använder dig av Internet Explorer använda dig av en extern plugin för att kunna se SVG-filer. Skalbar vektorgrafik är ett stort exempel på hur olika programvaror och dataformat formas av internets betydelse.

Eftersom skalbar vektorgrafik har en liten storlek, en skalbarhet och XML-bas lämpar sig alla väldigt bra för vektorgrafikformatets användning på olika webbplatser och på andra delar av internet. Skalbar vektorgrafik är ett av väldigt många olika filsystem och fler filsystem kommer nästan hela tiden.

Sammanfattning

Det är inte många som har hört talas om skalbar vektorgrafik, men det kan vara bra att veta vad det är för något. Skalbar vektorgrafik är väldigt enkelt beskrivet en typ av grafiskt format.

Skalbar vektorgrafik kallas även för SVG-filer. Namnet SVG-filer används mycket mer än vad skalbar vektorgrafik gör. Om du vill läsa in SVG-filer på en dator med Internet Explorer måste du använda dig av en extern plugin.

https://www.netinbag.com/sv/internet/what-are-scalable-vector-graphics.html
https://www.compani56.se/blogg/skalbar-vektorgrafik/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *