Har du någonsin undrat över varför tryckeriet alltid begär din fil i vektorformat i ESP, PDF eller AI när du beställer reklamartiklar med tryck? Egentligen är deras begäran väldigt logisk. Kortfattat så består en fil i vektorformat av en ”vanlig” bild byggd på enskilda punkter som tillsammans bildar en bild. Av detta skäl kan tryckeriet ändra bildstorleken eller upplösningen utan att kompromissa på kvalitén.
Allt du behöver veta om reklamartiklar med tryck i vektorformat
Okej, du förstår kanske redan nu varför det är viktigt att använda filer i vektorformat när du trycker reklamartiklar. Men hur fungerar egentligen tekniken, vilka format har dessa filer och hur skapar du dem? Oavsett om du är en nybörjare eller har en grundläggande kunskap inom området så har vi samlat allt du behöver veta i denna artikel.
Hur fungerar egentligen tekniken?
För det första är det viktigt att poängtera att vektorbilder skiljer sig gentemot typiska filer av pixlar, där varje pixel har sin specifika placering och färg. Normalt sett består vektorbilder av avgränsade geometriska figurer. Exempelvis genom punkter, linjer, cirklar och dylikt. Du kan tänka dig att själva motivet är ritat i ”banor” skapade av matematiska formler. Tack vare att varje enskild punkt bestäms av matematiska formler eller koordinater som fastställer punkterna i ett rutnät, så kan vektorobjektet skalas upp och ned hur mycket som helst utan att det påverkar kvalitén.
Hur vet jag om min fil är vektoriserad?
I och med att vektorfiler kan skalas upp och ned utan att kompromissa på kvalitén så kan du testa att öppna din logotyp i ett bildhanteringsprogram och zooma in. Om bilden blir pixlig eller suddig i kanterna så är det troligtvis inte i ett vektorformat. Ett bra exempel är denna video som illustrerar skillnaden mellan pixel- och vektorformaten .
Ett annat enkelt sätt är att se på själva filformaten. Om dina fotografier och bilder är skapade i PNG- & JPG-format så är det alltid i ett pixelformat.
Det här är de vanligaste vektorfilerna
I de allra flesta fallen kan du räkna antalet typer av vektorfiler på handen. I stort sett består de av dessa typer:
- .AI – Adobe Illustrator, används oftast i tryckta medier och digital grafik.
- .PDF – Portable Document Format, bäst för dokument över plattformar.
- .SVG – Scaleable Vector Graphics, skalbart vektorgrafik format baserat på XML (vilket är ett markeringsspråk som är läsbart av både människor och maskiner).
- .EPS – Encapsulated PostScript, en äldre typ av vektorgrafik som har en del begränsningar, exempelvis när det gäller öppenheten.
Hur skapar jag en fil i vektorformat?
Först och främst så behöver du ett bildbehandlingsprogram som hjälper dig att skapa en fil i vektorformat. Det finns flertalet program som både är gratis och kostar pengar. Ett av de bättre kostnadsfria som bland annat MacWorld rekommenderar är Inkscape. Professionella grafiker brukar oftast föredra att arbeta med betalprogram, eftersom de har fler avancerade funktioner. Exempelvis Adobe Illustrator. Just det sistnämnda är relativt enkelt att använda och har bland annat en steg-för-steg-guide på sin hemsida som förklarar hur du skapar filer i dessa format.
Andra populära bildbehandlingsprogram för vektorgrafik är:
- CorelDRAW
- Xara Xtreme
- Serif DrawPlus
Vad är fördelarna och nackdelarna med vektorformat?
Som nämnts i denna artikel så har vektorformaten otroligt många fördelar, bland annat följande:
- Vektorgrafik är otroligt skalbar, det går att skala upp den utan att kompromissa med kvalitén.
- Storleken på filerna är små, jämfört med andra motsvarande bildformat.
- Det är enklare att få till korrekta färger vid tryck tack vare dess avancerade teknik.
Däremot så är det viktigt att poängtera att det även finns nackdelar, vilka bland annat är:
- Vissa program är avancerade och svåra att hantera, vilket kräver en längre inlärningskurva.
- Dessa filer går endast att öppna i specifika bildbehandlingsprogram.
Avslutningsvis kan vi konstatera att vektorbaserad grafik lämpar sig bäst för logotyper, texter och reklamartiklar som du ska trycka ut. Medan pixelbaserad grafik är bra för bilder och foton.